BİR DE BURADAN BAKIN
Şeyma Yılmaz
İngiltere prensi evleniyor haberi Türkiye medyasında geniş yer buldu. Düğünle ilgili her ayrıntı (sanki bizi çok ilgilendiriyormuş gibi ) konuşuldu. Boyalı basın diye tabir edilen ülkemin Batı sevdalısı medya kuruluşları öylesine kaptırdı ki kendilerini bu Batı düğününün cezbesine, savundukları en temel değerlerle tezat görüntüleri ballandıra ballandıra anlattılar günlerce. Aslında tuhaflık bende. Kendi değerlerine yabancı, Batıya kayıtsız şartsız hayran bu insanlara hala şaşırıyorum. Bu onların en klasik tavrıdır. Bunu yaparken de bizi aptal yerine koymaktan hiç çekinmezler. Mesela en bariz örnek olarak idam cezasını verebiliriz. İslam dininin idam cezalarını canilik olarak tanımlayıp idam cezasının ülkemizde olmaması gerektiğini savunan bu zavallılar; Avrupa ülkelerindeki elektrikli sandalye veya iğne ile gerçekleştirilen infaz haberlerini bizzat kendileri verirler, hem de hiç itiraz etmeden.
Gelelim düğüne, peri masalı diye tanımlanan tören kilisede gerçekleşen dini bir ayindi aslında. İlahiler okundu, dualar edildi. Peki, bu bizim ülkemizin başbakanının oğlu olsaydı? Yani bir camide, dualar ve ilahilerle yapılan bir törenle imamın kıydığı nikâhla evlenseydi başbakanımızın oğlu? Yer yerinden oynar, irtica yaygaraları ortalığı doldururdu değil mi? Üstelik zaten imam nikâhı ülkemizde yasal olarak yasak! Varın siz düşünün tezadın büyüklüğünü.
İngiltere dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri. Üstelik masalsı bir hayat yaşıyorlar bizim malum kesime göre. Peki, yine bu kesim değil miydi bize padişahlıktan kurtulmasaydık, ilerleyemezdik hikâyelerini anlatan? İşte size bir tezat daha.
Düğünden bir ayrıntı da gelinlikti. Muhteşem gelinlik diye verildi ekranlara görüntüleri. Beni en çok şaşırtan, nispeten de olsa kapalı olmasıydı. Son yıllarda bize gelinlik dediğin kolsuz mümkünse askısız olmalı mantığı kabul ettirilmeye çalışılıyor. Ve maalesef büyük ölçüde de başarıl oldu bu çaba. Toplumun genelinde böyle bir anlayış yerleştirildi. Öyle ki normal hayatlarında kapalı olan bazı kızlar bile böyle gelinlikler tercih eder oldular. Kapalı gelinlik tercih edenlerse çevreleri tarafından yadırganıyorlar. Oysa bizim taklit ettiğimiz batının prensesi bile kapalı bir gelinlik tercih edebiliyor
Gariplik kimde sizce? İngiltere’de mi, bizde mi? Bütün bunlar kraldan çok kralcı olmak sözünden daha iyi neyle açıklanabilir sorarım size?
Gelinliklerle ilgili söyledikleriniz çarpıcı. Acaba nereye kadar varacak bu gidiş? Normalleşme ve normalleştirme konusunda biraz daha kafa yormalıyız belki.
YanıtlaSil