21 Ağustos 2013
Bir Kavanoz Reçel
Bir Kavanoz Reçel
Sema Aydoğan
Düşünün ki önünüzde bir kavanoz reçel, bir de sirke olsa bunlardan hangisini tercih edersiniz? Reçelin tadını şimdi bile duyumsar gibi oldum. Imm ne harika! Doğrusu bu tatlılığın yanında sirkenin tadını hiç tatmak istemezdim. Bugün reçelle sirkenin kıyaslamasını yapmak istedim. Buna ise Nietsche’nin kitabını okurken etkilendiğim tabirleri oldu. Diyor ki Nietsche : ‘’ Tatsız bir olaydan kurtulabilmek için bir kavanoz reçel yollarım . Hele bana bir kötülük yapılsın, buna misilleme yapacağımdan emin olabilirsiniz: Fırsatını bulduğum da bana ‘kötülük yapana’ karşı teş
ekkürlerimi iletirim ‘’ Kötü duyguları sirkeye iyi duyguları da
reçel gibi bir tatlıya benzetmek istiyorum.işte bu yüzden iyiliğe iyilik her kişinin kârı kötülüğe iyilik er kişinin kârı atasözünde de olduğu gibi kötülüğü dokunan birine iyilik yapmak sirkeye karşı reçeli tercih etmek gibi olsa gerek.
Bu dünyada hiç öfke, hınç, inat,kin olmasaydı ve birbirlerimize hiç kırılmasaydık ne iyi olurdu! ‘’ Çalgı olduğu gibi kalmalı insan denen çalgı çıkartabileceği tonu çıkartmalı,dinlenecek bir şey söylemiyorsam, hasta olmalıyım’’ bunu Nietsche diyor yine. İnsan denen çalgı acaba hıncı, kini vb… kötü duyguları çalınca hasta mı olmaktadır? Evet, aynen bu şekilde, kötü duygular karşıdaki kişiden önce kişinin sahibini zarar veriyor,hasta ediyor,harap ediyor.
Bugünlerimize kadar nice başarılı liderler gelip geçtiler. Onlar birilerine kızdıkları için hiçbir şeyden vazgeçmemişler çünkü onlar duygularını kontrol edebilme özelliğine sahip olmuşlar. Başarılı liderlerin hayatlarına baktığımızda onların duygu dünyalarını denetleyebildiklerini görürüz. Onlar kızgınlık,korku,kaygı,üzüntü,depresyon gibi duyguları doğru zamanda doğru kişiye, doğru biçimde,doğru gerekçeyle ve doğru düzeyde ortaya koymuşlardır.
İnsanı yaratan Allah onu duygularla donatmıştır .Demek ki kötü duygular da gereksiz değil ki bizde mevcut,çünkü yüce yaradanımız hiçbir şeyi sebepsiz yaratmaz; fakat biz onları nasıl kullanmalıyız ki hasta olmayalım,kendimize zarar vermeyelim? Diyelim ki derslere hırs yapmak olsun, ya da kötü alışkanlıkları bırakmakta inatlaşmak olsun sizce böylece hem dersler yükseltilmiş hem de kötü alışkanlıklardan kurtulunmuş olunmaz mı? Bunlar sadece birer örnek daha birçok örnek verebiliriz Demek ki kötü duyguları iyi işlerde sebat etmek için kullanmalıyız..Bizler olumlu duyguları çoğaltırken, kötü duyguları azaltmanın yolunu aramalıyız çünkü mutluluğumuzu bu şekilde sağlayabiliriz.Güzel huylu insanlarla dost olmak insanı Allah’a yaklaştırır. Zaten kötü ve kötü düşüncelerin sahibine zararı olduğunu bilerek bunlara sahip olan insanları affedip bağışlayabilmeli, iyi düşünceli, iyi huylu ve iyi duygularla donanmış insanları kendimize örnek almalı ve onlarla dostluklarımızı geliştirmeliyiz. Ee o kadar da reçelden bahsettik şimdi yemezsek olmaz di miJ Bol reçelli günler!
_________REKLAM______________________________________
ÇEŞNİCİBAŞI ŞEKERLEME - HELVACI BURHAN
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder