19 Mayıs 2016

SİYAH KURT-BEYAZ KURT


SİYAH KURT-BEYAZ KURT
Ali Uslu / İlahiyatçı
(Sosyal medya hesabından, izni ile alıntı yapılmıştır.) 

Kızılderili yaşlı ve bilge adam torununu yanına çağırıp, siyah ve beyaz kurtlarının bulunduğu barınakların kapılarını açmış. Barınaklarından çıkan kurtlar başlamışlar dalaşmaya. Torun, dedesine sormuş:
-Dedeciğim sence hangi kurt yener?
 Yaşlı bilge cevap vermiş:
 -Hangisini daha çok beslersem o yener evlat.
 Yaşlı bilge elbette torununa bununla ilgili dersler vermiştir. Ben bu olaydan çeşitli dersler çıkardım. Bunları sizinle paylaşmak istiyorum.
 Bildiğimiz gibi insanlarda iyi ve kötü, olumlu ve olumsuz birbirine zıt bir çok duygu vardır.
 Hatırıma gelenleri ben sayayım. Gerisini siz tamamlayabilirsiniz.
 Cömertlik-cimrilik, bencillik-diğerkamlık (başkalarının dertleriyle dertlenmek,onları da düşünüp problemlerine çareler aramak), cesaret-korkaklık, çalışkanlık-tembellik, tevazu (alçak gönüllülük)-kibir, merhamet-vicdansızlık, nezaket-kabalık, sevgi-nefret, af-intikam, doğruluk-yalancılık gibi.
Bizlerde bu duyguların hepsi de vardır. Bizler hangisini hayatımızda uygularsak, her uygulayışımızda o duygu içimizde güçlenirken diğeri zayıflar. Mesela: Yardım edilmesi gereken bir kişi var. İçimizden bir duygu o kişiye yardım etmeyi bize fısıldarken, başka bir duygu vermemeyi veya az vermeyi fısıldar. Biz hangi duygumuzun sesini dinlersek o duygu kuvvetlenir. Önceleri zorlanarak yaptığımız o davranış zamanla kolay hale gelir. Uzun süre devam ettiğimizde ise bizim ahlakımız haline gelir. Her yardım ediş cömertlik antrenmanıdır adeta. Sonunda o kişiye cömert kişi denir. İçimizdeki cimriliğe kulak verir cimri davranırsak da cimrilik duygusu güçlenir, cömertlik duygusu zayıflar, zamanla cimrilik bizim ahlakımız haline gelir.
Diğer duygularımız da böyledir. Hangi duygularımızı beslersek o duygularımız ve davranışlarımız güçlenir ve diğerleri zayıf kalır. Bundan dolayı iyi bir kul ve iyi bir Müslüman olabilmek için bizi güzel ahlak sahibi yapacak duygu ve davranışlarımızı beslemeliyiz.
Yine aynı şekilde çocuklarımızdaki olumlu duyguların, onların davranışı ve ahlakı haline gelmesi için de gayret göstermeliyiz.
Nitekim Kur'an-ı Kerimde Rabbimiz bazı güzel davranışları ya emrederek ya da överek bizi teşvik etmiş, yine bazı olumsuz davranışları yasaklayarak veya kötüleyerek onlardan uzaklaşmamızı istemiştir. Örneğin Leyl suresinde mealen şöyle bildirmiştir:

“ŞÜPHESİZ SİZİN ÇABALARINIZ ÇEŞİT ÇEŞİTTİR.ARTIK KİM (elinde bulunandan)VERİR, ALLAH’A KARŞI GELMEKTEN SAKINIR VE EN GÜZEL SÖZÜ TASDİK EDERSE, BİZ ONU EN KOLAY OLANA İLETİRİZ. FAKAT KİM CİMRİLİK EDER, KENDİNİ MÜSTAĞNİ SAYAR, VE EN GÜZEL SÖZÜ YALANLARSA BİZ DE ONU EN ZOR OLANA İLETİRİZ. (Leyl suresi 4-7)

Yine Hud suresinde bize "DOSDOĞRU OLMAMIZ" emredilmiş,(112.ayet) Hacc suresi 30 da "YALAN SÖZDEN KAÇININ" diye emredilmiştir.

Maun suresinde yetimleri hor gören yoksulları düşünmeyenler yerilmiş,Beled suresinde yetim ve yoksullarla ilgilenenler,merhametli olanlar övülmüştür.
Peygamber efendimiz de gerek sözleriyle gerek davranışlarıyla güzel davranışları teşvik edip olumsuz davranışlardan sakındırmaya çalışmıştır. O bir duasında şöyle buyurmuştur:

ALLAHIM! ACİZLİKTEN, TEMBELLİKTEN, KORKAKLIKTAN, CİMRİLİKTEN VE İHTİYARLIK DÜŞKÜNLÜĞÜNDEN SANA SIĞINIRIM.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder