08 Mart 2011

TEMTAŞ NEREYE GİDİYOR?


TEMTAŞ NEREYE GİDİYOR?
070311
Mustafa Uysal
4 Mart 2011 günü GLİ Merkez toplantı salonlarından küçüğünde Temtaş’ın genel kurul toplantısı yapıldı. Sanırım salonda 70 kadar insan vardı. Hepsi ortaklar mıydı bilmiyorum ama geldiklerine göre.. Çoğunluğun var olduğu resmi ağızdan ilan edildi. 180.000 pay ile üçte bir çoğunluğun geçildiği belirtildi. 5.600 ortaklı bir şirket nasıl oluyor da o kadar az kişiyle üçte biri buluyor, derseniz temsil yöntemi olduğu cevabını alabilirsiniz. Ben bu kısmı bilmem.
Gli’nin Tavşanlı’daki merkez binasındaki toplantı salonu başka bir yemek organizesi olduğu için kapalıydı o yüzden küçük bir odada yapıldı toplantı. Biraz sıkışıklık yaşandı ama sorun olmadı. Neden sorun olsun ki zaten gelen sayısı azdı. Toplantıda tek itiraz da zaten bu ortakların çağrılma meselesine oldu. İlk toplantı çoğunluk sağlanamadığı için yapılamadı. Bu ikincisinde davetiye usulüyle çağrılmalar olmuş. İtiraz edenlere yönetim, nama yazılı olan hisse sahiplerini çağırabildiklerini diğerlerinin adreslerinin ellerinde olmadığını söyledi. Örneğin ben hisse sahibiyim ve benim hissem nama yazılı değil. Öyleyse genel kurullardan nasıl haberim olacak? Şirket resmi olarak gazetede küçük bir genel kurul ilanı yayınlar olur biter. Peki sahiden benim de genel kurula gelmem istenirse ne yapılabilir? Basit, belediye hoparlöründen yeterli miktarda ilan edilir veya diğer iletişim araçları kullanılır. Bu durumda ne olur? Kapalı spor salonu ancak alır gelen hissedarları. Olsun ne var bunda? Ben de diyorum işte ne var bunda? Zaten kararlar şöyle alındı: Kabul edenler etmeyenler denildi ve eller kalktı indi. Çok el kalktığı görülünce kabul edildi. “Oy çokluğu ile…” yazmışlardır büyük ihtimal.
Ortağı olduğum şirketin 1996 tarihinden bu yana ilk defa genel kurul toplantısına katılabildim. Bir gazete haberi olduğu için bundan bir önceki genel kurul toplantısından da haberim olmuştu, o kadar. Yönetim ve büyük hissedarlar kendi aralarında karar alıp şirket yönetiyorlar anlamı çıkar mı buradan? Bence çıkar. Peki bu çıkarımdan rahatsız olur muyum? Ben rahatsız olurum, sizi bilmem. Bugüne kadar ufak tefek bilgilendirmeler yapıldı. Seçim dönemlerinde büyük iddialar ortaya atıldı şirketle ilgili. O iddialardan bazıları MHP milletvekili Alim Işık tarafından da soru önergesi olarak sanayi bakanına sunuldu. Cevabını merak ediyoruz ancak ulaşamıyoruz. Bizim vekiller böyle, soruyorlar, sorduklarını gazetelerde haber yaptırıyorlar, cevabını ya takip etmiyorlar yahut biz sağırlar duymuyoruz!(Bulursam ceavbı onu da yayınlarım.)
Haberdeki sorular şunlar:
(MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e şu soruları yönelterek acil cevap istedi:
"1.TEMTAŞ A.Ş. kaç yılında ve kaç ortakla kurulmuştur? Şirketin kuruluşuna Bakanlığınızca ne şekilde izin verilmiştir?
2.Şirketin faaliyet alanı nedir ve yönetim merkezi neresidir?
3.Şirketin kuruluş sermayesi ne kadardır? Daha sonra sermaye artışları ne şekilde olmuştur? Sermaye artışlarına dair genel kurul kararları mevcut mudur?
4.Şirket ortaklarına ve yönetim ve denetleme kurulu üyelerine kâr veya risturn dağıtımı yapılmış mıdır? Yapıldı ise alınan kararlar Türk Ticaret Kanunu (TTK)’nun ilgili hükümlerine uygun mudur?
5.Halen şirketin faal kaç ortağı vardır? Ayrılan ortak sayısı ne kadardır?
6.Ayrılan ortaklara sermayeleri ve yasal hakları geri ödenmiş midir?
7.Söz konusu şirketin ortaklık yaptığı diğer şirketler ve iştirakler hangileridir?
8.Şirketin kuruluş ve yıllık olağan genel kurulları yasal süresinde yapılmış mıdır? Şirketin Kanun, esas mukavele ve iyi niyet esaslarına aykırı karar alınan ve iptal edilen genel kurul kararı var mıdır?
9.Şirketin yönetim ve denetleme kurulu gibi organları halen iş başında mıdır? Denetleme kurulu raporları mevcut mudur?
10.Şirket hakkında Bakanlığınıza intikal eden her hangi bir şikâyet var mıdır? Var ise şikâyetler ne şekilde sonuçlandırılmıştır?
11.Bakanlığınızca TEMTAŞ A.Ş.’de re’sen ya da ihbara dayalı olarak denetim yapılmış mıdır? Yapıldı ise denetimler ne şekilde sonuçlandırılmıştır?
12.Şirketin aktifleri nelerdir? Aktif varlıkları arasında ne kadar nakit varlığı mevcuttur? Söz konusu nakit varlıklar ne şekilde değerlendirilmiştir?")
Bu soruların cevapları nerede Sayın Işık? Mümkünse biz de edinebilir miyiz bir hissedar olarak?
Neyse, bu kısım başka…
Toplantı günü salonu dolduran insanların yüzlerine baktım. Acaba ne diyecekler, diye beklemekten başka bir şey yoktu gözlerinde. En azından yönetim haricindekiler için bu böyleydi. Bir çok kişi ile konuştum, şirketin ne durumda olduğunu, ne yaptığını bilmiyorlar. Tek maddelik gündemle toplanan genel kurul sermaye azaltımı için kabul edenler, etmeyenler diye sorduğunda insanlar tedirginlikle ellerini kaldırdılar ve sanırım çok oldukları için kabul edildi. Hükümet komiseri açıklama yapmak zorunda kaldı neyi kabul ettiklerini bilmeleri için. Kabul edildikten sonra ayrıntılı açıklama güzel oldu! Şirket yetkilileri bunu daha önce izah etmiş olabilirler ama salonda kabul edenlere bir kez daha izah etme gereği duyuldu çünkü bilmiyorlardı. Haa, şu 2007 yılında para dağıtıldı ya (Dağıtılan paranın adı nedir?) işte o paralarla sermayemiz azaltıldı ve onun kararını da şimdi alıyoruz. Peki, anladık. Neden böyle oldu peki? Bilmem. Diğer pek çok sorunun cevabını bilmiyoruz ki bunu bilelim.
Şirket şimdi tahkim sürecine girdi. Yahu girmese miydi acaba, tereddütleri içinde yürüyecek galiba… Ya kazanırsak, ya kaybedersek… Haklı davamızın sonucu ne olur bilemem ama bu tereddüt iyi değil. Sonunda kaybedersek şirket yöneticilerinin sokağa bile çıkamayacak kadar kötü duruma düşeceği söylendi. Böyle olur mu bilmem ancak şu an şirketle ilgili insanların ne düşündüğünü sanıyorsunuz?
İnsanlar Temtaş’a para koydular, velev ki üç kuruş olsun, umut koydular demektir bu. Tavşanlı’nın geleceğine umut bağladılar demektir. Elbette hesap sormak isteyecekler. Hesap falan soracakları yok, o kadar da kabalık etmeyecekler belki ama merak edecekler, dedi kodu edecekler. Önüne geçemeyeceksiniz. Tavsiye makamında değilim ve haddim de değil ama bir anket yapın Temtaş’la ilgili. Doğru soruları sorun ve alacağınız cevaplarla bir kez daha düşünme imkanına kavuşun. Toplantıya katılanların tamamına yakını bu işe giriştiği için pişmandı. Sebeplerini buraya yazacak değilim. Çok ortaklı şirket yönetip de bilgileri sadece kendi aranızda dolaştırıp durmak çözüm değildir. Halis niyetlerle nice zorluklarla falan yönetiyor olabilirsiniz ve belki biz bu düşünceleri taşıyan insanlara haklarını helal falan da etmiyor olabilirsiniz ama biraz da kendinizin nerede hata yapmakta olduğunuzu araştırsanız kıyamet mi kopar? Sıkça bilgilendirmek çok mu zordur? Bir internet sitesi ile gelişmeleri paylaşmak kaç lira eksiltir kasadan? Ticari sırlarımızı paylaşın demiyoruz zaten.
Şirket yönetimini de hayli kaygılı buldum bu tahkim sürecinde yaşanabilecek kayıp ihtimalinden dolayı. Nasıl şirket yönetimine geldiklerini de izah ettiler toplantı başında. Her biri bir kurum ve kuruluşun başında olduğu için hasbelkader yönetime gelmişlerdi. Bu süreci daha gözü kara bir yönetimle devam ettirmek de bir seçenek değil midir? Madem risk alınmak istenmiyor.
Sanırım gazete sayfası doldu, daha sonra devam edelim.
(Büyük halini görmek için fotoğrafa tıklayınız.) Gen. Kurulda dağıtılan belgedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder