17 Mart 2009

ACEMİ SOSYOLOG TAVŞANLI'YI ANLATIYOR

ACEMİ SOSYOLOG TAVŞANLI’YI ANLATIYOR
Dün akşam Tavşanlı Televizyonuna bir sosyolog çıktı haberlerde. İzlediniz mi bilmiyorum ama izleyenlerin kafa karışıklığına iyi gelecek şeyler öğrendim kendisi hakkında. 
Önce kendisini tanıyalım. 
X X (Kendisi isminin kaldırılmasını istediği için buradan ismi silinmiştir.) bir sosyolog, aynı zamanda B. A. dergisi sahibi ve yazı İşleri Müdürlüğünü yapıyor. Bu dergi bütün belediyelerin işlerini (!) tanıtıyor. Açık söylemek gerekirse bu bölgedeki bütün belediyelerle reklam alışverişinde. Ki, Domaniç’te yaptığı nikah törenine tam 7 tane ilçenin belediye başkanı geliyor. Ne değerli adam! O kadar belediye başkanını nereden tanıdığını zaten söylemiştim. Bizim belediyemiz de o dergiye reklam vermişti değil mi? (Lütfen yanlışsa düzeltilsin burada yayınlarım. Belki sayı olarak düzeltirsiniz. Örneğin: 10 defa gibi.) Yani X Bey sosyolog olarak para kazanmıyor, belediyelere reklam pazarlayarak para kazanıyor. İşini yapıyor.
Bizi ilgilendiren kısmı şu ki, ilçemize geliyor ve siyasi yorumlarda bulunuyor televizyonda. Bulunsun tabi kim karışır? Yalnız oraya çıkarılmadan önce dersine biraz olsun çalıştırılsaymış sosyoloji dünyasına rezil olmazmış gibi geldi bana. Bir sosyolog düşünün ki sadece belediye başkanı ile irtibatı var diye çıkıp ilçe siyaseti hakkında kendi branşının bile ağzını açıkta bırakacak şeyler söylüyor. 
Ne dediğine bakalım… 
Konuşmasının bir yerinde Tavşanlı siyasetinin uydurmaca olduğunu ve yüzde 2’nin iktidar alternatifi gibi gösterildiğini ve bunun da “Helal olsun.” becerildiğini söylüyor. X Bey siz hiç sosyologluk yapmamış olabilirsiniz ama önceki seçimlerin de mi analizini göstermediler sizi kamera karşısına atarken? Yani pes! Yahu bu ilçeyi azıcık tanıyan biri olsaydınız bu cümleleri inanarak kurmanız mümkün değildi. Acaba inandırılarak kurulmuş cümleleriniz için… Ne diyecektim ben?! 
Yüzde 2 deyip Türkiye geneline vurduğunuz alay ettiğiniz parti Tavşanlı’da, savunduğunuz yahut tanıdığınız belediye başkanının en büyük rakibi. Yani Tavşanlı’dan bir çocuğu çevirip sorsaydınız söylerdi size. Kameraya baka baka sallamak zorunda kalmazdınız böylece.  Sosyoloji zor bir alan değil mi? Aslında kolay da bir yönüyle, ortaya bir tez atın diğerleri uğraşsınlar, ne gerek var şimdi gerçekleri arayıp bulmaya. Hatta Tavşanlı halkına bir ara “Ahmak” demeye getirdiğinizi de biliyorum ama doğrudan söylemediğiniz için bir şey demeyeceğim. Değil mi sizin tabirinizle yüzde 2’nin neredeyse belediyeye rakip olacağına inandırılmışlar, bunlar olsa olsa ne olur? X Bey niçin derginizi bırakıp ta oralardan zahmet ettiniz bu belediye başkanı seçilmese de diğeri sizinle çalışır siz içinizi rahat tutun. 
Bu arada bütün bu sosyoloji saçmalatmaca girişiminizden sonra ya diğer aday kazanırsa ne olacak? Siz Tavşanlı’da hiç bilmediğiniz bir ortamda partileri neye göre kıyasladınız söyler misiniz? Kim fısıldadı size bunları? Kimin gazına geldiniz? Kocaman etiket “Sosyolog” dese de siz orada parti elemanı gibi oturduğunuzun farkına varamadınız mı? Anket çalışmalarından falan bahsederkenki halinize kayıttan bir kez daha bakmalısınız. 
Bildiğim kadarıyla burada yaşamıyorsunuz ve burayı da sadece belediyenin verdiği reklamlardan biliyorsunuz. Şimdi, hangi sosyolog böyle bir bilgi ile sizin söylediklerinizi tekrar etme cesaretini gösterir? 
Neredeyse hiç tanımadığınız bir ilçe ile ilgili bir şeyler söylerken sizi izleyenlerin aptal olmadığını bir kez daha hatırlayın. Ne söylediğinizi bir kez daha düşünün birinin size fısıldadığı ile gerçekler farklı olabilir. Sonra gerçekleri görür ve Türkiye geneli ile burası aynı değilmiş, dersiniz. Bu arada bilim adamı tavırlarınız da yapmacık duruyordu, daha havalı kelimeler kullanın, vokabülerinizi(!) genişletin. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder