28 Şubat 2014

II. Mağrip -Türk Kültür ve Ekonomi Forumu Heyecan Yarattı



II. Mağrip -Türk Kültür ve Ekonomi Forumu Heyecan Yarattı

Fotoğraflar şu linktedir: https://www.facebook.com/edebya/media_set?set=a.10202858287080156.1073741873.1291192320&type=1&l=9751c7aa98

20-25 Şubat 2014 tarihleri arasında ikincisi gerçekleştirilen Mağrip -Türk Kültür ve Ekonomi Forumu Tunus’ta gerçekleştirildi. Türkiye’den geniş bir ekibin katıldığı toplantı büyük bir heyecana sebep oldu. Libya, Tunus, Cezayir, Fas ve Moritanya gibi ülkelerin katılımı ile gerçekleşen forum güzel işlerin başlangıcı olacak nitelikteydi. 5 gün boyunca katılımcılar farklı dillerle irtibat kurdular ve birçok konuda anlaşma imkanı buldular.

Özellikle ekonomik açıdan bazı adımlar atıldı. Kültürel yönüyle daha çok ön plana çıkan forumda katılımcılar ülke sınırlarının sadece harita üzerinde olduğunu gördüklerini fark ettiler. Tunus’un ev sahipliğinde gerçekleşen bu toplantılar Türkiyeli katılımcıları özellikle etkiledi. Birlikte bir geçmişimizin olması, toplumlar arasındaki yabancılık hissini oldukça azaltan bir etmendi.
Konuşmacıların özellikle vurguladıkları konuların başında gelen ortak geçmiş konusu bile hafif bulunarak eleştirildi. Sebebi de artık bunu aşmalıyız gelecek projeleri düşünmeliyiz şeklinde belirtildi ki, çok yerinde bir görüştü. Ortak geçmişimiz zaten vardır ve bunu artık kanıksamış durumdayız, bu buluşmalarımız bunu perçinliyor bu yüzden bu buluşmalarımızda artık ortak geleceğimizi konuşmalıyız ve bu geleceği inşa edecek kurumları oluşturmalıyız, görüşü hakim oldu forumlara. Türkiye’nin Tunus’taki varlığı hissedilir şekilde artıyor ve kardeş ülkeler birbirlerini kucaklıyorlar. Türkiye bu işe çok önem veriyor. Cumhurbaşkanı Sayın Marzuki’nin de belirttiği gibi Türkiye her sahada Tunus ile çalışıyor ve çalışmaya devam edecek.
Ortak geçmiş elbette önemli bir konu ancak bunun yanında ortak bir medeniyetimiz, dinimiz, kültürümüz de var. Bütün bu sahalarda ne gibi projeler üretilebilir, sorusu üzerinde durulması gerekiyordu ve bu forum vasıtasıyla katılımcılar bu soruların cevaplarını aradılar. Sonuçta pek çok olumlu gelişmenin adımları atıldı. Katılımcı ülkelerin bu konularda somut adımlarla devam edeceğini beyan etmesi de ayrı bir getiriydi.
Tunus ve Mağrip ülkeleri ile Türkiye arasında güçlü bir bağ var ve bu bağ için stratejik ortaklıkların sağlamlaştırılması ve geliştirilmesi gerekiyor. Küçük adımlar büyük adımlara gebe. İkincisi düzenlenen bu forumda görüldü ki kısa zamanda büyük adımlar atılacaktır. En basitinden öğrenci değişiminden, ekonomik işbirliklerine kadar pek çok konu için somut adımlar atılmış durumda. Kültürel adımların da kitap çevirileri ile hatta daha sağlam ve nitelikli televizyon dizileri ve filmleri ile devam etmesi gerekiyor. Süreli yayınların karşılıklı olarak tercümeleri gerekiyor ve bu konuda da çalışmalar var.
Türk heyetinin Tunus’ta karşılaştığı manzara pek de yabancı değildi. Tunus Türkiye’ye benziyordu. İnsanları bizim insanlarımıza benziyordu. Farklı tarafları ise bizi birbirimize yaklaştıran yanları olacaktır. Her farklılık aslında bir merak unsuru olarak daha çok tanımamıza sebep oldu. Tunus’un değerleri bizim değerlerimiz ve bizim değerlerimiz onların değerleri olarak anlaşıldı. Türkiye heyeti Tunus’un her alanda çalışılabilir olduğuna kanaat etti. Yalnız bu biraz zaman alacak gibi duruyor. Bu gibi ilişkilerin dünden bugüne hemen oluvermesi beklenmiyor elbette. Her yeni gün bir faaliyetle bu birlikteliğin devam ettirilmesi gerekiyor.
Karşılıklı iyi niyet beyanlarının sahte gülücükler şeklinde değil de sıcak ve samimi olması bunun olabileceğinin işaretidir. Tanışma fasıllarının kupkuru Avrupa usulü ile değil uzun süre görüşmemiş iki kardeşin karşılaşması havasında olması umut vaat ediyor geleceğe dair. Bu yıl ikincisi düzenlenen Mağrip -Türk Kültür ve Ekonomi Forumu yine Muhammed Adil Bey’in üstün gayretleri ile gerçekleşti. Bundan sonraki forumların daha somut adımlarla gerçekleşeceğini uman katılımcılar bu arada bazı adımları şimdiden atmış bulunuyorlar. Üçüncüsü merakla beklenen buluşma için Türkiye ve Tunus gayet umutlu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder