28 Aralık 2010

MENÜDE DEMOKRASİ VAR.

MENÜDE DEMOKRASİ VAR.
281210
Birgün eve döndüğünüzde demokrasi yemeği koysa hatun kişi önünüze...
Vay ki ne vay!
Yer misiniz yanında mı yatarsınız?
Ben o demokrasinin burnumdan geleceğinden korkarım doğrusu. Evde demokrasi yok ki birader bu hatun kişi demokrasiyi nereden buldu da yemeğini yaptı, değil mi?
Eyvah, eyvah!
Madem önümüze demokrasinin yemeği konuldu beraberce yiyeceğiz, çare yok. Bugüne kadar ettiklerimizin hesabı sorulacak demek. Demek bundan sonra önümüze konulan yemekle bile hesap sorulacak evde. Madem hesap soruldu cevap da verilecek yahut evden gidilecek.
Ya, işte böyle. Ya bu yemeği yersin ya bu evden gidersin. Gelip dayandığımız nokta burası.

Hoş, demokrasinin çorbasını daha çok severim ama yapılmışın kötüsü olmaz derler. Şimdi bu yemeğe ne katsa beğenirsiniz? Acı katmıştır kesin. Kesin acı katmıştır bu yemeğe. Acıyı hiç sevmem biliyor musunuz, ağzımın tadını bozuyor. Suratı asık değil ama sirke de koymuştur yemeğe, tat versin diye. Kaldıysa değirmenden hak falan, ondan da inceltip koymuştur. Yoksa kalın gelir zaten haktan kalanlar. Kaşığa sığmaz bir kere, kolay lokma olmaz öyle inceltmeden koyunca. Bir sürü de soru işareti doğramıştır kesin. Soru işaretleri de diri diri yenmiyorki birader, insan önce rendeler, haşlar değil mi soru işaretleriyle birlikte sahiplerini de. Yok birader demokrasiden yemek yapana kadar insan iki yumurta kırar.
Ben olmasam eve ekmek girmez, duman tütmez, ben olmasam açlıktan nefesleri kokar, ben olmasam elifi mertek sanırlar... Kalkmış hesap sorar gibi demokrasinden yemek yapmış tahta kaşıkla ye diyor. Ah bu kadınlar!
Eskiden böyle değildi bu ha.
Ensesine vur lokması yoksa bile bulur getirirdi. Teokrasiden çorba yapar, kapitalizmden baklava açar, oportinizmden haşlama yapar, krallıktan tatlı ile üstüne tüy dikerdi. Yemekten sonra da marijinalli Türk kahvesi pek hoş giderdi.
Demokrasiden yemek yaptım ha! Demek artık hesap sorma zamanı? Ben de o yemeği yerken ağzımı şapırdatmaz mıyım ha, şapırdatmaz mıyım?
x x x
Yukarıdaki metin bir masaldan alıntıdır. Sanırım demokrasinin icat edildiği zamanlardan kalma.
x x x

Gelelim asıl meseleye.
"Demokrasi Yemeği" başlıklı bir haber size ne anlatır?
Bir şeyler düşünmüşsünüzdür ama bana ilk düşündürdükleri yukarıdaki masalda geçenler gibiydi. Önümüzde seçim var. Milletvekili aday adayları bir araya gelmişler yemekte ve Tavşanlı hakkındaki fikirlerini demokratik ve şeffaf bir ortamda paylaşmışlar. (Haberde öyle yazıyor. Daha önce konuştukları ortamlar nasıldı merak ettim şimdi. Vallahi hinlik değil.) Ya basın çağrılmadı yahut ben duymadım, haberim olmadı toplantıdan. Uzun uzadıya epey konuşulmuş. Neler konuşulduğunu bilmiyorum ama samimi olarak geleceğimizi konuştuklarını ve bunda katiyyen riyakar olmadıklarını düşünüyorum. Haberde, muhafazakar-demokrat camia diyor ve sayılan isimlerden anlaşılan hep aynı tabandan gelenler var orada. Bu kadar insanın memleketleri için bir araya gelebilmeleri güzel ve umut vaat eden bir davranış. Bazı isimlerin oraya katılmamış yahut davet edilmemiş (Hangi şık doğru bilmiyorum.) olması biz yemeğin kokusunu uzaktan alanlar için bol bol soru işaretli bir yemek olduğu izlenimi veriyor. Soru işaretleri aparatif miydi, ana menüde miydi, yemeğin üstüne mi yendi bilemiyoruz artık. Yemeği organize edenlere teşekkür edilmiş ancak kimin organize ettiği belirtilmemiş. Gözümden kaçmadı. Kim organize etti, diye sormak da anlamsız, gidip araştıracak değilim. Lazım olsa yazarlardı zaten!
Fikir paylaşımı ve Tavşanlı'da yapılması gerekenler hakkında konuşulmuş ve bir sonuca bağlanmamış anlaşılan. Zaten sonuç bildirisi yayınlayacak halleri de yok adı üstünde "Demokrasi Yemeği." Yedik, içtik konuştuk, dağıldık. Önemli olan bir araya gelip konuşabilmekti. Öyle mi? Sahi mi? Ne diyelim, afiyet olsun.
Bizim almamız gereken bu mudur?
Kalan soru işaretlerini de biz yiyelim mi yoksa paket mi yaptıracaksınız?
Sahi yukarıdaki masalın ana fikrini vermeyi unuttuk. Neyse onu da başka bir yazıya konu ediniriz.
Bu yazıyı yazdığımda henüz karşı açıklama yapılmamıştı.
Hemen ertesi günü Tavşanlı'nın Sesi gazetesinde ilçe başkanı açıklama yaptı. Yemeğin milletvekili tanıtım yemeği imajı ile yapıldığını ve partinin ilgisi olmadığını ve kınadıklarını söyledi. Kınadı parti olarak ancak partisinin pek çoğu yemekteydi. Üstelik bu kınamayı partisine yakın olan ve önceki haberi de yapan yayın organından değil başka bir yayın organından yaptı. Sizce neler oluyor? Parti içi rahatsızlıklar gün yüzüne mi çıkıyor? Parti yönetimi, ve yemeğe katılmayanlar bu işten epey rahatsız olmuşlar ve fean halde kınadılar. Kimsenin iç işlerine karışmak haddimiz değil ancak haber yaparak, basın açıklaması yaparak bu hale bizi de ortak ettiklerinin farkındalar sanırım. Konuşuyorsak bizim suçumuz değil sanırım. Birisi çıkıp da ne olduğunu tam söyleyene kadar tahminler, efsaneler alır başını gider.

Bahsi geçen haber:
DEMOKRASİ YEMEĞİ
Tavşanlı’daki muhafazakar-demokrat camianın önde gelen isimleri Beyaz Zambak’ta 150 kişinin katıldığı yemekte bir araya geldi.
Yemeğe önümüzdeki genel seçimlerde AK Parti’den Milletvekilliği aday adaylığı için isimleri geçen İsmail Usluer, Vural Kavuncu ve Mustafa Kulluk da katıldı. Beyaz Zambak’ta gerçekleşen yemekte ilçenin sorunları ve Tavşanlı siyaseti konuşuldu.
Demokrasi yemeğine AK Parti Kurucu İlçe Başkanı İsmail Usluer, Afyonkocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Vural Kavuncu ve Sağlık-Sen Toplu Mevzuat Genel Sekreteri Mustafa Kulluk’un yanı sıra Tavşanlı Eski Belediye Başkanı Mehmet Zeki Akcan, AK Parti Eski İlçe Başkanı Mümtaz Serdaroğlu, Eski Refah Partisi ilçe başkanlarından Mustafa Armut’da katıldı.
AK Parti Belediye Meclis üyelerinden Naci Erarslan, İsmail Çelikten, Himmet Özer, Ahmet Canatan, AK Parti İl Genel Meclisi üyelerinden Ramazan Aydemir, Bilal Kıyak da iştirak etti.
Yemeğe ayrıca Nehar Bülbül, Mehmet Demir, Salih Başköy, Ali Osman Uçar, Ziya Gürol, İsmail Tayşi, Zeki Sezgin, Niyazi Atay, Mustafa Ordu ve Muharrem Şayin de katıldı.
Cumartesi akşamı Beyaz Zambak’ta gerçekleşen demokrasi yemeğinde Balıköy eski Belediye Başkanı Recep Şaban Toy, AK Parti Eski İlçe Başkan Yardımcısı Adem Gökçe, Balıköy Belde Teşkilat Başkanı İbrahim Kapçak da yer aldı.
İşçi Emeklileri Derneği Başkanı Remzi Konuşluoğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Yasin Demirci ve Tavşanlı’nın bazı mahalle muhtarları da katılımcıların arasındaydı.
Demokrasi yemeğinde söz alan İsmail Usluer, Vural Kavuncu ve Mustafa Kulluk ülke ve Tavşanlı gündemi, ülkemizde ve Tavşanlı’da yapılması gerekenler hakkında fikirlerini paylaştılar. Demokratik ve şeffaf bir ortamda gerçekleşen yemekte birçok kişi söz alarak fikir beyanında bulunurken, soru-cevap bölümü de uzun bir zaman dilimine yayıldı. Yemekte bulunan Hüseyin Ceylan bu toplantıyı çok önemsediğini belirterek, “Eski günlerimize döndük” dedi.
Muhafazakar-demokrat camiayı bir araya getiren demokrasi yemeği sonunda, Tavşanlı’da yıllardır özlenen özgür fikir paylaşımının ilk defa gerçekleşmiş olmasının ve muhtemel siyasi rakip gibi görünen katılımcıların oldukça centilmen tavırlarının, kaygıdan uzak tartışma ortamının mutluluğu, yemeğe katılanların organizasyonu yapanlara ‘samimi’ teşekkürlerine yansıdı.
Demokrasi yemeği ülke ve Tavşanlı için özgür tartışma ortamlarının devamı temennisi ve kararlılığıyla son buldu. (Haber Tavşanlı, Haber Tarihi: 12/27/2010)


Diğer Haber: 
Tavşanlı'nın Sesi Gazetesi 28 Aralık 2010 
Tülek Organizeyi Kınadı
Tavşanlı Akp ilçe başkanı Nejat Tülek bir basın açıklaması yapılarak, milletvekili tanıtım yemeği imajı verilen yemeğin ilçe başkanlığı ile ilgili olmadığını ifade etti. Nejat Tülek yazılı olarak şu açıklamayı yaptı: "Değerli hemşehrilerim 25 Aralık cumartesi günü akşamı Beyaz Zambak lokantasında "Milletvekili tanıtım yemeği" adı altında yapılan tanıtım yemeğinin Ak Parti Tavşanlı ilçe teşkilatının bilgisi dışında yapılmış olup, bu organizasyon ile hiç bir ilgimiz yoktur. Kaldı ki bu tür programlar genel merkezimizin talimatları ile il ve ilçe teşkilatlarının görevi olduğu halde hiçbir yetkisi olmayan kişilerin bunu yapmasını yadırgadığımızı ve kınadığımızı halkımıza üzülerek belirtmek istiyoruz."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder