07 Nisan 2012

TAVŞANLI SİVİL İNSİYATİF GRUBU MESS AÇIKLAMASI

TAVŞANLI SİVİL İNSİYATİF GRUBU
Katılan Sivil Toplum Kuruluşları: Tavşanlı Hayırlı Hizmetler Vakfı, Eğitim-Bir-Sen, Beyaz Ay, İhh, Kızılay, Dost Kalpler Derneği, Ensar Vakfı, Saadet Partisi, Has Parti, Tavşanlı Din Görevlileri Derneği, Tavihmed, Taçek, Tavşanlı Duyarlı Gençler Topluluğu, Tema, Enderun Eği. Kül. Der.




Biz, Tavşanlı’da bulunan sivil toplum örgütleri olarak bizi bekleyen bilinmezden rahatsızız. Bu belirsizlik Çobanköy yakınında kurulması planlanan MSG Tehlikeli Atık Yakma Tesisidir. Bu tesisle ilgili toplumumuzun tam bir belirsizlik içinde olduğunu görüyoruz. Kurulması planlanan tesisle ilgili bir korku hakim. Bu hakim korku kiminde gelecek kaygısı şeklindeyken kiminde konuşursam ne olur şeklinde. Tavşanlı’da bulunan idari yapının tamamının kurulması planlanan tesisin yanında görünmesi yahut bir şekilde bunun hissettirilmiş olması kaygıları daha da artırmıştır. Bu belirsizliğin giderilmesi için çok şeyin yapılması gerekirken sanki sessizlik yemini edilmiş gibi herkes susuyor. Birkaç küçük çaplı girişimden başka bir girişim olmadı. Bu girişimler sonucu toplumun binde biri bile bilgilenemedi. Tavşanlı’nın hatta Kütahya’nın ve ülkemizin bile geleceğini olumlu olumsuz etkileyecek olan böyle olağanüstü bir tesis kurulum aşamasına geliyor ama biz Tavşanlı toplumu en son aşamasında haberdar oluyoruz. Bu bilgi kıskançlığının uyandırdığı derin
kaygılar da toplumu huzursuz etmektedir.
Sivil Toplum Örgütleri olarak şehrimizin geleceği ile ilgileniyoruz, çocuklarımızın geleceği ile ilgileniyoruz. Bu tesisle ilgili olarak her şeyi bilmek istiyoruz. Kahvehane dedikodularıyla yetinmek istemiyoruz. Toplumun pek çok kısmının böyle bir tesisten haberinin bile olmadığını acı içinde görüyoruz. Tesisle ilgili kaygılardan kaynaklanan muhalif girişimlerin yöneticiler tarafından hoş karşılanmadığını görüyoruz. Seçilmiş veya atanmış liderlerimizin tesisin yapılması yahut yapılmaması yönündeki kararlarında tarafsız olmasını beklemiyoruz. Tesisin her ne olursa olsun yapılması taraftarı olmasını asla beklemiyoruz. Seçilmiş veya atanmış yöneticilerimizin tarafsız gibi görünen tutumları toplumu derinden yaralamaktadır. Oysa yönetimler halkın kaygılarından ve çıkarlarından yana tavır koymalıdırlar. Halkın yanında olmayan, halkın kaygılarına tarafsız kalan bir yönetim düşünemiyoruz. Yöneticilerimizin tarafsız değil halkın tarafında olmasını bekliyoruz.
Geçmişte pek çok tuhaf ilişkilerle ve kötü olaylarla adı anılan ve patronların sendikası gibi tuhaf bir örgütlenme modeli olan MESS elbette hüsn-ü niyetle ve çiçeklerle karşılanacak değildir. Dahası Tavşanlı’dan önce 2009 yılından beri 4 önemli şehirden kovulan bir tesisin Tavşanlı’da büyük bir nimetmiş gibi karşılanmasını beklemek abestir. Ülkemiz için yararlı olduğu hükümet tarafından desteklendiği ve dünyanın bu model yöneldiği gibi savunmalar bizi tatmin etmeye yetmiyor. Madem böyle bir tesis nimettir hak eden tatsın o nimeti. Niçin ilk planlamalarda olduğu gibi sanayileşmiş kentlerin yakınlarına değil de Tavşanlı’ya kurulmak isteniyor? Bunca kötü badireden sonra kurban seçildiğimiz zehabına kapılmamız pek mi budalacadır? Elbette her önümüze getirilen yatırıma balıklama atlamayacağız.
Şimdi, seçilmiş veya atanmış yöneticilerimizden isteğimiz, açık ve net biçimde bu tesisle ilgili şüpheleri gidermeleridir. Şüphenin giderilme ihtimali yoksa bu girişimin karşısında duran halka destek verilmesini istiyoruz. Yöneticilerimizden tarafsızlık beklemiyoruz, halkın kaygılarından yana tavır almalarını bekliyoruz. Bu tesis faydalıysa sivil toplum kuruluşları olarak bütün gücümüzle desteğimizi veriyoruz. Yok, bu tesisin büyük şüphelerle karşısında duran temsil ettiğimiz bir halk varsa tesisin yapılmaması için de gereken bütün desteği temsil ettiğimiz kitleye vermeye hazırız.
Tehlikeli Atık Tesisinin bir an önce aydınlığa kavuşturulmasını ve toplumdaki derin kaygının giderilmesini istiyoruz ve bu talebimizin de sonuna kadar ardında duracağımızı beyan ediyoruz.
_______________________________
Katılan Sivil Toplum Kuruluşları: Tavşanlı Hayırlı Hizmetler Vakfı, Eğitim-Bir-Sen, Beyaz Ay, İhh, Kızılay, Dost Kalpler Derneği, Ensar Vakfı, Saadet Partisi, Has Parti, Tavşanlı Din Görevlileri Derneği, Tavihmed, Taçek, Tavşanlı Duyarlı Gençler Topluluğu, Tema, Enderun Eği. Kül. Der.