10 Mart 2015

Meal Okumak

MEAL OKUMAK
(Kalk ve Uyar'dan alıntıdır.)




MEAL OKUMAK
(Kalk ve Uyar'dan alıntıdır.)
1. Okuyacağımız meali dikkatli seçmeliyiz. Bu konuda ciddi bir çalışma yapmalıyız. Mümkünse iki farklı meali birden aynı anda okumalıyız.
2. Meali nüzul sırasına göre okumak daha kolay anlamamızı sağlayabilir. Mümkünse okuduğumuz bölümle birlikte o zamanı anlatan (tarihi gerçekliği yüksek) siyer yada tarih kitabı da okumalıyız.
3. Meal okuyarak Kur’an-ı Kerim konusunda uzman olacağımızı düşünmemeliyiz. Biz okuma, anlama ve yaşamakla yükümlü olduğumuz Kitabımıza, sadece

anlama konusunda başlangıç yapıyoruz.
4.Okuduğumuz ayetleri kendimiz için okumalıyız. Arkadaş tartışmalarında muarızlarımıza cevap yetiştirmek için okumamalıyız.
5. Meal okuyarak tüm ayetleri en iyi biz anladığımızı ve her konuda artık rahatlıkla konuşabileceğimizi düşünmemeliyiz.
6. Okuduğumuzda; peygamber kıssaları bulacağız. Bunlar sistematik olarak anlatılmak yerine, çoğunlukla farklı surelere değişik bölümleriyle dağıtılmıştır. Bunun için, berrak bir zihinle bir puzzle birleştiriyormuş edasında bu bilgileri bir araya getirmeliyiz. Bu hikâyelerde verilmeyen bilgilerin peşine değil, verilmek istenen mesaja ve hikmetlere odaklanmalıyız.
7. Okuduğumuzda; benzetmeler bulacağız. Eşlerin birbirlerine libas= elbise olmaları gibi... Bu benzetmeleri dikkatle düşünürsek, Kur’an-ı Kerimin bütünlüğü içinde daha iyi anlayacağız.
8. Hüküm= kural bildiren ayetleri okuduğumuzda “işte buldum!” demeyelim. Bunları ve buradaki hükümleri daha doğru anlayabilmek için bir fıkıh kitabına müracaat edip konuyu enine boyuna inceledikten sonra sonuca varalım.
9. Allah’ın düşünmeye davet ettiği varlıklarla ilgili (kevni) ayetlerini bulacağız. Bunları sakin bir kafayla düşünelim. Unutmayalım ki tefekkür de bir ibadettir.
10. Bize tuhaf gelen gayb bilgileriyle karşılaşırsak, “İşittik ve itaat ettik, inandım ya Rabbi!”” demekle birlikte tefsir kitablarından konuyu araştıralım.
11. Kur’an da adı verilen veya verilmeyen bazı şahıslardan ve yaptıklarından bahsedilir. Bunun bir hikaye anlatma metodu olmadığını, bu şahısların birer prototip = ilk örnek olduğunu ve ““Ebu Leheb öldü” diyorlar. Ebû Leheb ölmedi, yâ Muhammed Ebû Cehil kıt’alar dolaşıyor!” denilebileceğini unutmayalım.
12. Salih amellerin ve Salih Müslümanların tanıtıldığı yerleri özel olarak not alıp kendimize örnek alalım. Bunun yanında münafıkların özellikleri konusunda da dikkatli olalım. Bunlar bizim için bir yol haritası olabilir.
13. Unutmayalım ki; bütün ayetler öncelikle bize hitap etmektedir. Bir kısmı başkalarına değil!
14. Mümkünse yalnız okumak yerine birkaç kişi beraber okuyalım. Sadece anlama konusunda müzakere edelim. Müfessir olmaya kalkmayalım. Bunun için biraz erken olur. Bizden daha aşina olan birisiyle okuyabilirsek en iyisini yapmış oluruz. Her birimiz farklı meallerden okuyarak anlam zenginliğine ulaşabiliriz.
15. Unutmayalım ki mealler çevirenin yorumlarını da içerir. Bu yüzden hiçbir zaman tek mealden beslenmeyelim.
16. Her gün düzenli olarak meal okumayı muhakkak alışkanlık haline getirelim. Çocuklarımıza ve eşimize de bunu tavsiye edelim.
17. Okuduğumuz bir fikir kitabı değil bir hayat Kitabı'dır. Bu yüzden okuduklarımızı anlayıp sonra da yaşamaya çalışalım. Yoksa kitap yüklü eşekler oluruz.
18. Meali okurken önceden bildiğimiz bilgilerin bizi yönlendirmesine müsaade etmeyip, meâldeki bilgi ile bizim bilgimizi test edelim. Örneğin Asiye firavunun karısının ismi değil, firavuna asi olan / baş kaldıran manasında olduğu gibi.
19. Sonunda da bizlere ve tüm ümmete dua etmeyi unutmayalım...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder