21 Eylül 2015

KİTAP, RADYO VE KUŞLAR

KİTAP, RADYO VE KUŞLAR
Mustafa Uysal
Bir kitap aşığı olarak Mehmet Aydoğan’dan bahsetmek istiyorum size…

Hayatında radyo, kitap, dergi ve aile var. Bütün gündemini bunlar belirliyor.

Aile üzerine sürekli araştırmalar yapıyor ve okumalarını son zamanlarda bu konuya teksif etmiş durumda. Kendisiyle tanışalı epey oldu. Arada görüşüyoruz ama her görüştüğümüzde derin bir iz bırakıyor bende. Geçen günkü görüşmemizde yine okuduklarından bahsetti. Aile ile ilgili o kadar geniş bir arşivi var ki… Bu konu üzerinde toplamadığı kaynak kalmamış neredeyse. Hayatı okuyarak ve radyo dinleyerek geçiyor.

Kitapların dışında kendisini rahatlatan bir şeyin olmadığını söylüyor. Çevresinin, kitaplarını ve okuma eylemini bir türlü normal karşılamadığını ve aslında toplumun tamamının okumayı hafife aldıklarından şikâyet ediyor. Haksız mı? Değil. Toplumun kitaba karşı bir tuhaf yaklaşımı var artık. Eskiden daha tutarlı ve olumluydu şimdi ise daha tutarsız ve olumsuz bir tavır takındı toplum. Geniş bir kitleden bahsediyorum. Sadece Mehmet Bey’in etrafında yok kitaba hafif yaklaşanlar, her yerdeler.

Mehmet Bey’in hayatını değiştiren, kitaplar örneğin.

Mehmet Bey kitaplar ile yaşıyor. İnsanlara anlatamadıklarını kitaplarda görüyor ve yazmaya da başladı. Şimdi hep okuyup hem yazıyor. Bunca birikim muhakkak kâğıda dökülmek isteyecekti ve sonunda oldu. İlk yazılarını okudum. Güzel bir giriş olduğunu düşünüyorum. O aynı zamanda Mehmet Ağabey, yani uzakta birisi değil. Yanı başımızda yaşayan ve bizim onu görmemizi bekleyen birisi. Kitaplar kadar kör (!) davranamayız insanlara karşı. Tamam, kitaplar en iyi dosttur ancak insan insana ihtiyaç duyar. Farkına varmamız gereken şey aslında etrafımızda olup bitenler. Mehmet Bey ile farkına vardığım çok şey oldu bugüne kadar. Bir insanı fark etmek pek çok şeyi fark etmenin anahtarı oluyor aynı zamanda.

Mehmet Bey’in evi kitaplar, dergiler ve araştırma notları ile dolu. Bütün bu araştırmaların muhakkak yerini bulması ve değerlendirilmesi gerekiyor. Umarım ileride, yazmaya başlaması ile de, bunları derleyip toparlayacaktır. Zaten gazetede bir kısmını derledi ve yayınladı. Benim umudum bunları daha çok gün yüzüne çıkarabilmesi ve insanlara faydalı olabilmesi.

Düşünsenize, kitap, radyo ve bahçede kuşlar ile yaşayan bir adamın hikâyesi, ne muhteşem bir hikâyedir. Bu hikâye hemen şurada ve şimdi cereyan ettiği halde biz illa çok satanlar listesinde bir romandan kahramanlar bekliyoruz.

Mehmet Ağabey’in yazılarını gazeteden takip etmenizi tavsiye ederim. Onunla tanışmak ve konuşmak farklı bir dünyaya adım atmak olacaktır.

Kendisini saygı ile selamlıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder