05 Eylül 2009

FESTİVAL KAPSAMINDA ETKİNLİK TEKLİFLERİ

 FESTİVAL KAPSAMINDA ETKİNLİK TEKLİFLERİ
Gelecek Dönem Yapılabilecek Projeler:
Tavşanlı Araştırmaları: Tavşanlı’nın her yönüyle araştırılması.
Tavşanlı’nın kimliği, yapısı, tarihi, coğrafyası, iş gücü, iş imkanları… Araştırma konuları belirlenir ya da serbest bırakılır ve belirli kalıplar içinde araştırma istenir. Araştırmacılara önceden ödüllü olduğu bildirilir ve ödüller açıklanır. Her yıl festival kapsamında uygun bir zeminde halka sunulur ve ödül töreni yapılır.
Faydaları: Belediyenin ya da siyasilerin ufkunu açacak araştırmalar ve çalışmalar ortaya çıkabilir. Tavşanlı’nın önünü açabilecek bilgiler ortaya çıkabilir.
Tavşanlı Belgeseli: Amatör veya Profesyonel belgesel çalışması.
Ödüller ve şartlar önceden ilan edilir, ilk zaman katılım az olsa bile ilerleyen zamanlarda insanların büyük ilgi göstereceğini düşünüyorum.
Faydaları: Tavşanlı’nın görüntü arşivi olur. İlerleyen zamanlarda daha başarılı çalışmalar ortaya çıkar ve genel medyada yer alabilir. Başka festivallere katılır yapımlar. Araştırmacılar için kolaylıklar olur.
Fotoğraf Yarışması: Tavşanlı fotoğrafları…
Yine yarışma önceden duyurulur ve geleneksel hale getirilirse katılım ve ilgi büyük olacaktır. Hatta bu yarışma bu yıl da yetişebilir. Yarışma dereceleri ve ödülleri açıklanır, katılım şartları açıklanır, sonuçlandırılır ve festival günlerinde göz önünde bir yerde sergilenir. Festival sonunda da ödüller verilir.
Faydaları: Tavşanlı’nın fotoğraf hafızası genişler. Teknik anlamda çok iyi fotoğraf arşivi olur. Genel anlamda Tavşanlı’nın birçok değeri de fotoğraflarda yer alır.
Bu yıl yapılabilecek olanlar.
Bisiklet gösterileri ve yarışı.
Festival açılışında ya da başka bir günde meydanda trafik durdurularak meydanın etrafında belirlenecek bir parkurda kategorilere ayrılmış bir bisiklet yarışı düzenlenebilir. Halkın çok ilgisini çekecektir. Katılım için duyurular yapılabilir. Gerekli önlemler alınır.
Satranç Turnuvası:
Profesyonel anlamda bir turnuva Satranç Federasyonundan diğer satranç ilgilerine kadar bir çok ilde ve ilçede ilgi çeker hale getirilebilir. Hatta ilerleyen yıllarda ünlü satranççılar getirilip dışarıdan da ilgi toplayabilir festival.
Film gösterimleri: Açık havada ya da kapalı alanda festival kapsamında anlamlı filmler halka sunulabilir. Halkın böylece daha dolu bir festival yaşaması sağlanabilir.
Leblebi yarışmaları:
Leblebi Toplama yarışı: (Bu yarışma şekli ilk akla gelen halidir, geliştirilmeye müsaittir.) Halka açık meydanda yapılabilir. Katılımcıların –daha çok çocuklar, iyi bir ödül olursa katılım artar- sadece iki parmakları kalacak şeklide parmakları koli bandı ile bağlanır. Ve yere serpilecek leblebilerden en çok kimin toplayacağına bakılır.
Bir tabak leblebi tozu içindeki nesneyi bulabilme yarışı.
Leblebi yeme yarışı: Yarışmacılara belirli miktarda leblebi verilir. Belirli süre içinde kim bitirir ya da en çok yerse yarışı kazanır. Bu tip yarışlar konserlerden önce olursa daha çok ilgi çeker ve iyi bir ödül yarışmaya katılımı artırır.
Leblebi havuzu:
Havuz, tepe noktasına 5 cm kalana kadar başka bir dolgu maddesi ile doldurulup üzerine komple leblebi serilir. Hoş bir görüntü elde edilebilir. Leblebiye dikkat çeker. Ya da doğrudan havuzdaki suyun üzeri leblebi ile kaplanır.
Bütün bu ilginç görüntüler doğru şekilde haber yapılırsa yaygın medyada festivalden sıkça söz ettirmek mümkündür. Bu iş için Ramazan Cin’den yardım alınabilir.                                      
    30.7.2007
Mustafa Uysal


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder