30 Haziran 2010

TEMTAŞ YAHUT KAZAN DOĞURDU!

TEMTAŞ YAHUT KAZAN DOĞURDU!
Temtaş…
Tavşanlılı 5000 ortağın şirketi.
Şehrin şirketi.
Geleceğimizin teminatı.
Üzerinde çok konuşulan 5000 insanın laf kalabalığı yaptığı sermaye.
Ne bu sizce şimdi? Koca şehir toplanmış şirket kurmuş. Yok canım, adam üç kuruş koymuş onun hesabı var ortada. Adam gibi bir şirket ortaya koyamadık o bir. Bunun sebepleri malum bu iki. Sonra ortaya koyduğumuz bu ufak duyarlık için olmadık teraneler, bu üç.
Temtaş diye kurduğumuz ve umutlar beslediğimiz, uğruna şölenler düzenlediğimiz gelin kısır çıktı. Bir santrale hamile sandık sonu belli değil. Bari başka çocuğumuz olsun istedik bünye kabul etmedi. Bir evlatlık edindik (Kül işi ortaklığı) işe bakın o da kar dağıttı. Sonra,  çıfıt bir ortak bulduk, umudumuz var. Olmadı para isteriz. İşte büyük umudumuz santral için iş şu devrede, bu evrenin sonunda, bunun da ortasında.
Ne zaman oldu bunlar? Hepsinden yarım yamalak haberimiz var. Rahmetli buraya gelmiş ve bizimkilerle birlikte kollarını kaldırmıştı.

Ortada büyük paralar var! Dağıtılan paralar ve kasada kalan rakamlar… Tavşanlı’da o bahsedilen paraların daha fazlasına sahip birçok kişi var. O kadar da büyük değil mi yoksa? 5000 ortak varken.
Yönetim kurulundaki insanların hepsi ve iki bankanın müdürü açıklama için karşımızdalar. Salon dolu. İnsanlar, paralarımıza ne oldu, diye soracaklar, gözlerinden belli. Bir sürü sözden sonra açıklama geliyor: Kazan doğurdu! Hisse senetlerimizin yüzde 80’i kadar para alacağız, hisse senetlerimiz işaretlenecek ve bizde kalmaya devam edecek. Bunun tam anlamını sorunca verilecek net cevap şu olmalıydı: İŞTE KAR PAYI. Niçin kimse kar payı sözünü ağzına almadı? Özellikle salonda sordum, bu kar payı mıdır? diye. Peki nedir?
Orada bir kadın söz aldı ve, tam 11 yıldır ilk defa bilgilendiriliyorum, dedi. Dışarıda oturduğu içindir. Gerçi içeride oturan salonun diğer kalanı da aynı kanaatteydi, olsun. Yönetim kurulu başkanı da bu söyleneni onayladı. Konuşmanın yarısı kendi üzerine atılan iftiralarla ilgiliydi zaten. Toplantı lüzumsuz yere hayli uzadı. Demek ki neymiş, insanları bilgilendirmezseniz olur olmaz konuşurlar ve her konuşulanı gerçek sanırlarmış ve siz de acı çekermişsiniz. Oldu mu şimdi yani? Küçücük bir halk ortaklığı yüzünden değer mi? Ne olurdu insanları bilgilendirseydiniz ve o halk tabakasına bu bilgiyi çok görmeseydiniz. Ortakların çoğunluğu yönetim kurulunu bile tanımıyor. Bırakın tanımayı yönetimde kimlerin olduğundan bile habersiz. Bir kişi açıklama yapıyor iş bitti sanılıyor. Kurulalı 11 yıl olmuş bir halk ortaklığının geldiği nokta bu mu olmalıydı?
Tamam, bu şirket santral için kuruldu. Türkiye şartları malum. İhale alacağız. Verecekler. Ben olmasam bu noktaya da gelmezdi zaten. Sonra… Sonrası nedir? Salondaki insanların halleri ve davranışları bir ipucu olmalıydı. Sonrası için acil tedbir gerekiyor. Biri çıktı, bitsin kardeşim, dedi. O da olabilirdi yönetici bu da.
Şimdi şirket para dağıtıyor. Çok şaşırdım. Madem şirketin dağıtacak parası var… Ne söylenir bilmem ki? Yani seçim arifesinde ne söylesem yakışık almaz. Yönetimde her partiden insan var. Eniştem beni niye öptü mevzuuna gidiyor iş.
Zaten kimse 11 yıldır sormamış o paraları alın üç-beş kişi daha çalıştıracak bir yatırım daha yapın. Şimdi zorla para isteyen mi oldu? Belki olmuştur. Bilemem. Başkan özellikle, sizi Yimpaş ve Kombassan’ın durumuna düşürmedik dediğine göre. Ben bu söylemi hiç yakıştıramadım. Temtaş ile ilgili konuşulurken duymak istemediğim tek şey buydu.
Ben de bu şirketin ortağıyım. Bir şirketimiz var. 5000 ortağım var. Geleceğe dair umutlarım var. Hele seçim geçsin de belki yönetim kurulu biz küçük ortakları da bilgilendirmek için bir internet sitesi açar belki daha sık bilgilendirmek için girişimlerde bulunur. Belki şehre yeni bir şirket gelir bir güzel orman olur…

1 yorum:

  1. bırakın bilgilendirmeyi,sorunca da söylenmiyor ki ;yapılanlar,yapılmayanlar,hesaplar kitaplar...ama şu mübarek günlerin hatrına, inşaallah (!);
    haksız yere 1 kuruş bile sağlayan olmuşsa -hani derler ya- "kör yanından çıksın "(çoluk çocuğu hariç )

    YanıtlaSil