19 Mayıs 2016

19 MAYIS VE BİR HADİS-İ ŞERİF

19 MAYIS VE BİR HADİS-İ ŞERİF
Ali Uslu / İlahiyatçı
(Sosyal medya hesabından, izni ile alıntı yapılmıştır.)

70'li yıllar. 19 mayıs bayramlarına katılıyoruz. Katılanlar ortaokul ve lise öğrencileri. Ben ortaokul son sınıf öğrencisiyim.
Spor bayramı bahanesiyle erkeklere şort, kızlara kısa etek giydiriliyor. Hayatında belki de hiç kısa etek giymemiş liseli kızlar, bando eşliğinde yüzlerce kişinin önünden geçerek tören alanına geliyorlar. Sonra spor gösterileri başlıyor. Eşli hareketler. Bir erkek, yanında bir kız.Yani sağdan

sola ve önden arkaya doğru bir erkek ve bir kız şeklinde dizayn edilmiş. Hareketler başlıyor. Bir, iki, üç, dört. Her sayıda farklı bir pozisyon . Sıra denge hareketleri ne geliyor. Yine sayılar "Üç!" denilince kollar önde bacak arkada (Kollar bel ve bacak aynı hizada) tek ayak üzerinde duruluyor. "Dört!" denilince hazır ola geçiliyor. Sonra aynı hareket sol bacak için yapılıyor. Sonra üç sayısına gelince sağ bacaklar doksan derece açılıyor. Diğer harekette sol bacak doksan derece sola kalkıyor. Velhasıl bu hareketler defalarca tekrar ediliyor. En mahrem yerler teşhir ettiriliyor.
Aradan epey zaman geçmişti. Hadis-i şerifleri okurken bir hadis dikkatimi çekti “EL-HAYAU MİNEL İMAN: (HAYA) UTANMA DUYGUSU İMANDANDIR.”
Bu hadis-i şerifi okuyunca eski zamanlara gittim bir an. Gençliğimin 19 Mayıs Bayramlarına. Bu hadisi Müslümanlar belki tam idrak edememiş fakat toplumun imanını zayıflatmak hatta onu yok etmek isteyenler iyi kavramışlar besbelli. Ellerine geçen fırsatları iyi değerlendirmişler. Çünkü utanma duygusu olmayan kişilerin dindar olması hatta iyi bir mümin olması mümkün değildir.
Bu durum 80'li ylların ortalarına kadar devam etti . Allah razı olsun o zamanın Milli Eğitim Bakanı Sayın Vehbi DİNÇERLER yayınladığı yazıyla kısa etek yerine daha uygun giysilerle bayram kutlanılmaya başlandı.
Ne günlerden geçmişiz. Rabbim beterinden korusun.
NOT: Bayramlar toplumu bilinçlendiren, bireyleri birbirine kenetleyen ve birlik şuuru kazandıran günlerdir. Bu bakımdan bayramların kutlanmasını önemli görüyorum. Eleştirim o zamanki kutlanış biçiminedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder