14 Mayıs 2016

Meal Okuma Meselesi

“ MEAL OKUMA” MES’ELESİ
Ali Uslu / İlahiyatçı 
(Sosyal medya hesabından, izni ile alıntı yapılmıştır.) Son yıllarda Kur’an-ı Kerim meali okumakla ilgili TV. de yapılan birkaç konuşmaya rastladım. Bazıları israrla(özet olarak) şu fikri savunuyorlar:
“Kur’anı anlamak için sadece mealinden okunsanız yanlış hükümler çıkarabilirsiniz.Günaha girersiniz hatta bazı durumlarda dinden çıkarsınız.”
Önce size şu soruyu sorayım.Bugün Arapça konuşulan, dili Arapça olan ülkelerdeki kişiler Kuran’ı originalinden (Arapça olarak) okuduklarında nekadar ve nasıl anlıyorlardır?
El cevap:
Eğer kökü bir dini tahsilleri yoksa, bu kişilerin Kuranı okuduğu zaman anladığı şeyle, aynı seviyedeki bir Türk’ün meal okuduğunda anladığı şey birbirine yakındır.. Daha açık bir ifadeyle mesela:Bizim fen lisesine giden bir öğrencimizin, meal okuduğunda anladığı şeyle,Suriye ve Mısırda Kuran okuyan Fen lisesi ayarındaki bir lise öğrencisinin anladığı şeyler birbirine yakındır.
Yani meal okunduğunda yanlış anlaşılabilir diye” meal okumayın” derseniz ;Aynı mantıkla Arapça konuşan ülkelerin çocuklarına da Kuran okumayın demeniz gerekir.
Kur’anın bir çok ayetinde ayetlerden öğüt almamız istenir. Öğüt alabilmemiz için ise okuduğumuzu anlamamız gerekir.Anlayabilmek için de ya Arapça öğreneceğiz (ki bu birçokları için çok zor) Ya da mealinden okuyacağız.
Kamer suresinde dört kez “ANDOLSUN, BİZ KUR’ANI DÜŞÜNÜLÜP ÖĞÜT ALINSIN DİYE KOLAYLAŞTIRDIK.ÖĞÜT ALAN YOK MUDUR?” Buyurulur. O zaman Kuran kolay kolay anlaşılmaz diyenler biraz daha düşünsünler.Kur’anın öğüt alınacak yerleri genelde kolaylıkla anlaşılır ve dersler çıkarılır.
Kur’an meali okuyarak herkes kapasitesine göre öğütler alabilir,dersler çıkarabilir.Fakat hüküm çıkaramaz.Hüküm çıkarmak alimlerin işidir.
Yani;KURANDAN DERSLER ÇIKARMAK BÜTÜN MÜSLÜMANLARIN İŞİ, HÜKÜM ÇIKARMAK İSE ALİMLERİN İŞİDİR.”
Mealden hüküm çıkarmaya çalıştığımızda yanlışa düşebiliriz.
Şöyle bir örnek versem umarım hata olmaz.Biz, tıpla ilgili,sağlıkla ilgili kitaplar okuyarak sağlıkla ilgili bilgiler edinip dersler çıkarabiliriz.Fakat ilaç yazmaya başlarsak haddimizi aşmış oluruz.
Değişik birkaç mealden okursak ayetlerdeki maksadı daha iyi anlayabiliriz.
Not: Kuranda benim öğrendiğm bilgiye göre sadece 216 ahkam ayeti (Hüküm bildiren ) ayet var.O ayetleri daha iyi anlayabilmek için fıkıh kitaplarına müracaat edilebir.
______________
Edebya not:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder