07 Aralık 2010

HAYDİ VEKİL SEÇELİM 1 (Giriş.)

TBMM
HAYDİ VEKİL SEÇELİM 1 (Giriş.)
Önümüzde yine seçimler var ve biz ülke ve parti demokrasisinin el verdiğince vekil seçmeye çalışacağız. Önemli olan mevcut şartları değiştirmektir ama olmuyor kısa vadede öyleyse mevcut şartlar altında en iyisini yapıp en çok işe yaracak olanı vekil seçmeliyiz.
Olumsuz şartların hepsini bir kenara bırakıyorum. Seçime epey zaman var daha dolayısıyla hangi partinin vekili olabilir tartışmalarına girmeden ve hangi parti sorusunu bile sormadan zihnimize kriterleri sormalıyız.
Milletvekili olabilmenin bazı kriterleri var. Örneğin yasa "Yirmi beş yaşını dolduran her Türk milletvekili seçilebilir." diyor. Daha da ayrıntısı var işte en az ilkokul mezunu olacak falan falan suçları işlememiş gibi devam ediyor. Merak edenler bakarlar. Bizi ilgilendiren kısım bu değil zaten. Yasal yeterliliklerle ilgilenmiyoruz. Iyi bir milletvekili olabilmenin kriterleri nelerdir? Işte bu sorunun cevabını arıyoruz yahut ben arıyorum şimdilik. Nasıl bir insan milletvekili olmalıdır?
Bu bir giriş yazısı olduğu için kaba hatlarıyla geçiyorum bazı şeyleri ilerleyen bölümlerde detaylı olarak değiniriz.
Hali hazırda seçilmiş olanlar var ve bunların görev süreleri dolacak. Yeni bir seçim yapılacak ve belki de yepyeni isimler de seçilecek. Hali hazırda olanlardan yola çıkarak onların hangi konularda eksik kaldığını tarihten bugüne gelerek incelediğinizde size kriterlerin pek çoğunu zaten sağlamış olacak. Geçmişte vekillik yapanlardan ne için memnunduk yahut ne için memnun değildik? Bu sorunun cevabını çıkarabilmiş bir il yahut ilçe var mıdır sizce? Bence yoktur. Haydi o zaman bir yapalım. Bu sorunun cevabı için gece gündüz didinelim ve geleceğimizi sağlam kurmaya çalışalım. Geçmiştekilerin (Ki bunu mevcutları da dahil ederek ve yeni dönemi kastederek söylüyorum.) eksiği neydi iyi yaptıkları neydi? Bu soruların cevapları bize çok şey öğretecektir.
Yetmez!
Onların eksikleri yahut iyilikleri iyi bir vekili tanımlamaya yetmez.
O zaman çalışmaya devam. Sorular ve cevaplar aramaya devam. Durduğumuz gün tarihin tekerrürü için elimizden geleni yapıyoruz demektir. Yani sorumlusunuz. Seçimler yaklaşınca isimleri konuşmaya başlıyoruz. Halbuki isimleri konuşmadan önce kriterleri ve geçmiş dönemin sorgulamasını yapmış olmalı değil miyiz? Geçmişini sorgulamamış ve hesabı almamış bir topluluk olarak yeni bir vekil daha seçerek neyi değiştirebileceğimizi umuyoruz? Yahut hiç bir şey ummuyoruz da sadece bize iş bulsun da gerisine karışmayız, tavrında mıyız hala? Isimleri konuşmaya geçmeden evvel bütün bu sorular cevaplanmayı bekliyor. Bir söz varıdı: "Büyük insanlar fikirleri, orta insanlar olayları, küçük insanlar kişileri konuşur." derdi o söz. Elbette kişileri de konuşacağız hem de bütün ayrıntıları ile ama şimdi bunun sırası değil. Şimdi kriterleri konuşalım. Hangi özellikler yeterli dir milletvekili olabilmek için?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder